Produkcja talerzy Meinl Byzance

Dodano: 26.05.2022
Autor: Magazyn Perkusista

Prawdy i mity o rodzinie blach, która zmieniła świat talerzy perkusyjnych. Najwyższa możliwa półka jakościowa w katalogu talerzy Meinl.

Historię tej serii przedstawialiśmy kiedyś w skrócie na naszych łamach. Tym razem przyjrzymy się dokładniej jak wygląda proces produkcji, który wciąż rodzi wiele pytań i budzi kontrowersje ze względu na fakt, że są to blachy wykonane w Turcji.

Część turecka – etapy I i II, czyli piece, młotki, dłuta

Odbywa się w Turcji, w sposób tradycyjny dla tego regionu i obejmuje elementy, które są uzależnione od wymogów charakteru konkretnej serii. Mówiąc w telegraficznym skrócie, wygląda to mniej więcej tak jak poniżej.

Etap I - Przygotowanie talerza do obróbki:

    przygotowanie odpowiednich proporcji brązu; odlewanie brązu do odpowiednio dobranych form (w kształcie misek) w zależności od rodzaju przyszłej blachy; czyszczenie odlewów/placków z popiołu; rozgrzewanie placków w piecu; wielokrotne rozgrzewanie i walcowanie do wymaganej grubości; leżakowanie celem schłodzenia; wycinanie centralnego otworu; wycinanie okrągłej formy talerza; podgrzanie talerza celem wybicia Bella; hartowanie talerza (do tego momentu blacha jest bardzo krucha).
Ten artykuł możesz przeczytać ZA DARMO. Zarejestruj się i zaloguj. Możesz też wykupić dostęp cyfrowy i wesprzeć rozwój serwisu.
Perkusista - online
QUIZ – Nie wiesz tego o Evans!
1 / 12
Evans jest w rodzinie firmy D’Addario wspólnie z marką pałeczek…
Dalej !
Perkusista - online
Platforma medialna
Magazynu Perkusista
Dołącz do nas
Left image
Right image
nowość
Platforma medialna Magazynu Perkusista
Dlaczego warto dołączyć do grona subskrybentów magazynu Perkusista online ?
Platforma medialna magazynu Perkusista to największy w Polsce zbiór wywiadów, testów, lekcji, recenzji, relacji i innych materiałów związanych z szeroko pojętą tematyką perkusyjną.